De notaris
Jaren geleden hadden wij al eens het een en ander geregeld omtrent
het testament bij de notaris. Dat was in de tijd dat we nog samenwoonden en ons
eerste huis kochten. Want stel je voor dat je wat overkomt, dan is het huis en
de zorg voor de kinderen in ieder geval geregeld.
In 2016 gingen wij voor het eerst met zijn tweeën op vakantie naar de Malediven. Onze kinderen hebben destijds aangegeven dat wanneer hun iets overkomt, zij wel heel graag een paar eigen wensen hebben.
Aangezien het testament destijds was opgemaakt toen ze veel jonger waren hebben we het samen besproken, wat willen wij als partners, wat willen de kinderen wel en niet. Destijds was onze jongste zoon nog geen 18 jaar. En wilde hij wel graag met zijn broer in het huis blijven wonen. Dat zijn zaken die je goed kan vastleggen.
Het bijzondere van 2016 en nu in 2021 is dat we het gesprek met de jongens weer opnieuw zijn aangegaan. Zij leren hoe je, je leven kan inrichten naar eigen wensen en behoeften, zonder dat het een naar gesprek is of wordt.
Openheid, transparantie zonder 'angst'. Maak de dood een onderdeel van het leven, zonder dat je ernaar hoeft te leven of dat het speelt. Maak bespreekbaar wat elkaars wensen zijn en hoe je het voor elkaar kan regelen. En maak bespreekbaar dat wanneer je zo ernstig ziek wordt en je niet meer kan handelen wat dan je wensen zijn.
Dit kan ook vanuit een heel andere inkijk, vanuit een ongeluk, in coma raken door iets enzovoort. Het leven niet zwaar leven en wel bespreken dat alles in het leven voorbij komt van leven tot dood, van springlevend tot kasplantje.....
Het testament is een onderwerp waar je vaak pas over nadenkt, als je denkt dat het nodig is. Maar eigenlijk is het altijd nodig!
Want stel je voor dat je plotseling iets overkomt, hoe is het dan geregeld?
Een onderwerp wat we liever van tafel schuiven. En als je kinderen hebt, dan denk je er misschien een keer over na i.v.m. voogdijschap. Vanuit onze huidige situatie is het wel handig om het testament nog eens scherp te zetten.
Stel dat,.....
Je weet het nooit.....
En we duimen voor het beste perspectief.....
Het nieuwe onderwerp waarvan wij nog niet op de hoogte waren en wat wel handig is, is het levenstestament. Had jij daar al eens over nagedacht? Vast niet en wat is het een slimme toevoeging op het testament.
'Geef elkaar als partners een zakelijke en medische volmacht en als de partners het niet kunnen dan aan de kinderen of wie jij maar wilt. Wijs naar keuze extra gevolmachtigden aan. Leg uw medische wensen vast!'
Omdat wij in een situatie zitten die alle kanten op kan gaan, is het voor in het NU belangrijk voor ons, om goed te weten, wat de wensen van elkaar zijn.
We gaan van het beste uit en als het niet zo is, hoe wil je dan je laatste fase van je leven in? Wat wil je wel en niet? En wie mag dan de bevoegdheden overnemen enzovoort.......
Ik ben vandaag Rene Nijdam van https://www.plasbossinade.nl - haren@pbnotarissen.nl - ontzettend dankbaar voor de transparantie m.b.t. leven, dood, testament en levenstestament. En dat via de goedkoopstenotaris.nl
Ben jij benieuwd wat het inhoud? Lees hieronder de aanvullende informatie en doe je voordeel ermee.....
Het levenstestament
Wat is een levenstestament? Het levenstestament is een notariële volmacht waarin u iemand aanwijst die voor u mag handelen tijdens uw leven. In uw levenstestament bepaalt u zelf wie uw zaken regelt of medische belangen behartigt als u dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door dementie of een ongeval. Met het levenstestament houdt u zelf de regie, ook onder moeilijke omstandigheden.
Waarom is het nodig?
Uw partner of kind is niet automatisch bevoegd om u te vertegenwoordigen (ook niet als er een langstlevenden testament is of als u gehuwd bent, al dan niet in gemeenschap van goederen). Als u geen notarieel levenstestament heeft ondertekend, moet de rechter beslissen wie namens u mag handelen.
Wat regelt u in een levenstestament?
In een testament bij leven wijst u zakelijk gevolmachtigden aan. Zakelijk gevolmachtigden kunnen uw bankzaken beheren, woning verkopen, verzekeringen opzeggen of juist aanvragen etc. Daarnaast wijst u medisch gevolmachtigden aan. Zij zijn bevoegd uw medisch dossier in te zien en met de arts te overleggen over de behandeling. Ook kunnen zij medische zorg voor u aanvragen. Ten slotte kunt u uw medische wensen vastleggen, bijvoorbeeld een behandelverbod of een euthanasieverklaring.
Met of zonder notaris?
Banken en andere officiële instellingen accepteren alleen een levenstestament dat door een notaris is ondertekend.
Een officiële notariële akte
Het levenstestament is gebaseerd op het model van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, is goedgekeurd door alle aangesloten notarissen en voldoet aan alle officiële eisen. De akte wordt geregistreerd bij het Centraal Levenstestamenten Register (CLTR).
Wat kost een levenstestament?
Vraag een offerte aan via https://www.degoedkoopstenotaris.nl dit omdat de prijzen onderling enorm verschillen. En zo bespaar je echt honderden euro's is onze ervaring!
Een checklist
Zaken waar u over na moet denken voordat u het levenstestament regelt zijn onder andere:
- Wie moet mijn zakelijke belangen behartigen (tezamen met iemand anders of zelfstandig)?
- Als mijn gevolmachtigde de volmacht niet meer kan uitoefenen, hoe gaat het dan verder?
- Wie moet mijn medische belangen behartigen en pleegt overleg met de arts?
- Wat zijn mijn medische wensen en hoe wil ik die vastleggen?
Checklist levenstestament
Het opstellen van een levenstestament is niet ingewikkeld, als u maar goed begrijpt wat u in een levenstestament kunt regelen en waarom. Een checklist helpt bij het maken van keuzes en zorgt dat u niets over het hoofd ziet. Loop de onderstaande checklist door zodat uw voorbereid uw levenstestament kunt gaan regelen.
Zakelijk gevolmachtigde(n)
Wie wijst u aan als zakelijk gevolmachtigde(n)?
- Wie u aanwijst als uw gevolmachtigde, bepaalt u helemaal zelf. Cruciaal is dat u de gevolmachtigde(n) volledig kunt vertrouwen.
- Uw zakelijk gevolmachtigde kan bijvoorbeeld in eerste instantie uw partner zijn. U kunt dan kinderen (als die er zijn) of andere vertrouwenspersonen als opvolgend gevolmachtigden aanwijzen.
- Als u alleenstaand bent met kinderen dan kunt u de kinderen als gevolmachtigde aanwijzen. Heeft u geen kinderen dan wijst u een andere vertrouwenspersoon aan als gevolmachtigde.
- Zijn gevolmachtigde(n) samen bevoegd of zelfstandig? Kortom, moeten alle keuzes gezamenlijk worden gemaakt of kunnen gevolmachtigden los van elkaar handelen (en hoeven zij het niet eens te zijn)?
(Onder)Volmacht doorgeven
Mag een volmacht worden doorgegeven? En/of is ondervolmacht toegestaan?
- Mag de volmacht kan worden doorgegeven? En zo ja, aan wie? Of mag de gevolmachtigde zelf bepalen aan wie de volmacht wordt doorgegeven (kan ook iemand zijn die u niet kent)? Doorgeven moet altijd weer via de notaris. Dat kan een nadeel zijn. U kunt ook kiezen voor een ondervolmacht.
- Een ondervolmacht houdt in dat de gevolmachtigde bepaalde handelingen mag uitbesteden. De vraag is aan wie. Mag de ondervolmacht alleen aan de andere gevolmachtigden worden gegeven of zelfs aan derden? Het verlenen van een ondervolmacht kan buiten de notaris om mits deze wordt gegeven aan reeds gevolmachtigde personen.
Handelingen
Welke handelingen mogen worden verricht door de zakelijk gevolmachtigde?
- Bankzaken?
- Verkoop woning?
- Belastingzaken?
- (andere) administratieve handelingen?
Zijn er bepaalde handelingen die niet mogen worden verricht of alleen door bepaalde personen?
Aanwijzingen
Zijn er aanwijzingen die u wilt geven aan de gevolmachtigde(n)?
- Mogen er wel of geen leningen of schenkingen worden gedaan, en zo ja, aan wie? Schenken (al dan niet op papier) kan belastingvoordeel opleveren.
- Wanneer mag tot verkoop van de woning over worden gegaan?
Controle
Worden de handelingen van de zakelijk gevolmachtigde(n) gecontroleerd?
- Wilt u controle? En zo ja, door wie?
- Hoe worden de handelingen van de gevolmachtigde(n) gecontroleerd.
- Wilt u controle vooraf of achteraf.
- Per welke tijdseenheid mag controle plaatsvinden? Jaarlijks, per kwartaal of anderszins?
Medisch gevolmachtigde(n)
Wie wijst u aan als medisch gevolmachtigde(n)?
- Dezelfde personen als de zakelijke gevolmachtigden? Of andere personen? Of wilt u dit helemaal niet regelen?
- Geldt de volmacht ook terzake een persoonsgebonden budget (aanvraag of anderszins)?
Medische wensen
Welke medische wensen wilt u vastleggen?
- Wilt u een behandelverbod, euthanasieverklaring of juist euthanasieverbod opnemen in uw levenstestament, of
- wilt u dit separaat via de NPV regelen of de NVVE?
Persoonlijke zaken
Wilt u nog persoonlijke zaken vastleggen?
Zaken zoals de zorg voor uw huisdieren, de uitvaart, eventuele zorginstelling-wensen?
Informeren
Wie informeert u over het levenstestament?
Overlegt u met de gevolmachtigden en als u medische wensen heeft opgenomen in uw levenstestament, overlegt u dat dan ook met uw huisarts? En als u bijvoorbeeld een euthanasieverklaring heeft opgenomen, zorgt u dan ook dat u jaarlijks de huisarts informeert dat u daar nog steeds achterstaat?